Viljami Kalliokoski -museo

Kulkulupa

viljami_kallikoski_kulkulupa

Viljami Kalliokoski (1894–1978) oli halsualainen maanviljelysneuvos, toimittaja ja pitkän linjan poliitikko, joka toimi apulaismaatalousministerinä ja maatalousministerinä yhteensä kahdeksassa hallituksessa 1930-luvulta 1950-luvulle ulottuvalla ajanjaksolla. Kalliokoski kasvoi yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen nuorisoseuratoiminnan kautta 1910-luvulla, jolloin Suomen poliittinen kenttä oli voimakkaassa muotoutumisen tilassa. Kalliokosken ura kansanedustajana alkoi vuona 1922. Myöhemmin Kalliokoski toimi maatalousministerinä vastaten muun muassa maatalous- ja elintarviketuotannosta sekä siirtoväen asuttamisesta sotien aikana vuosina 1940–1944.

8 Viljami Kalliokoski
Maanviljelysneuvos Viljami Kalliokoski (1894–1978), reprokuva sanoma- tai aikakauslehdestä (yksityiskohta). Kuva: Kansanperinteen arkisto, Tampereen yliopisto, Halsua/0059, kuvaaja Erkki Ala-Könni.

Viljami Kalliokoski -museon kulkulupa liittyy vuoden 1917 marraskuussa toteutetun yleislakon tapahtumiin. Viljami Kalliokoski oli syksyllä 1917 kiertämässä Varsinais-Suomessa nuorisoseurapuhujana, kun lakko pysäytti hänen matkansa Loimaan ja Turun välille Karinaisiin. Kun marraskuun 14. päivä alkanut, viikon kestänyt lakko virallisesti päättyi, Kalliokoski matkusti 22.11. junalla Loimaalle. Loimaalla lakko ei ollutkaan vielä loppunut ja siellä lakko oli jopa aiheuttanut verenvuodatusta. Kalliokoskea epäiltiin Loimaalle lähetetyksi vakoojaksi ja tämän seurauksena punakaarti pidätti hänet. Kalliokoski vietti yön pidätettynä Loimaan työväentalolla. Yön aikana häntä kuulusteltiin useamman kerran, ja välillä komennettiin kiväärimiehet asettumaan riviin teloitusta varten. Kuulusteluissa selvisi Kalliokosken todellinen matkan tarkoitus, jolloin hänet päästettiin vapaaksi. Vapautuksen yhteydessä Kalliokoskelle annettiin kulkulupa, jossa luki ”Herra Wiljam Kalliokoski on oikeutettu liikkumaan Loimaalla. Loimaan vallankumouskomitea 23.11.1917”. Lupaan lyötiin vielä Loimaan sosiaalidemokraattisen kunnallistoimikunnan leima.

Viljami Kalliokoski -museo

viljami kalliokoskiHalsua-talo on halsualaisten kokoontumispaikka, jossa järjestetään näyttelyitä, kokouksia, näyttelyitä ja perhejuhlia. Talossa on myös museo, joka kertoo halsualaisen maanviljelysneuvos Viljami Kalliokosken elämästä. Museon pihalla on Viljami Kalliokosken patsas.
Viljami Kalliokoski (1894–1978) oli halsualainen talonpoika, sittemmin maanviljelysneuvos, toimittaja ja pitkän linjan poliitikko, joka toimi apulaismaatalousministerinä ja maatalousministerinä yhteensä kahdeksassa hallituksessa 1930-luvulta 1950-luvulle ulottuvalla ajanjaksolla.


Sijainti: Perhontie 22, 69510 Halsua
Avoinna: Sopimuksen mukaan
Tiedustelut: Halsua-talon ja Viljami Kalliokoski –museon kannatusyhdistys ry

meidan_museo_logo_pitka

khrm_pieni_rajattu2rieskaleader-kuvalinkkipirityiset-kuvalinkkieu_logo2

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s