Petäjän mylly

Mylly

Myllyn koneisto

Petäjän mylly on Lestijoen vanhin.
Nykyinen rakennus on 1700-luvulta, jolloin uusittiin paikalla aikaisemmin sijainnut mylly. Sitä, milloin ensimmäinen mylly on paikalle rakennettu, ei tiedetä. Näin Petäjän myllyn myllyoikeus on ylimuistoinen, koska paikalla on muistitiedon mukaan aina ollut mylly. Kristoffer-kuninkaan maalaki myönsi 1400-luvulla myllyoikeuden tällaisille myllyille ilman eri hakemusta. Siksi Petäjän myllyn ensimmäinen virallinen asiakirja on vasta vuodelta 1916.

Myllyn nykyinen koneisto on vuodelta 1914 ja se on maasepän tekemä. Teollisesti valmistettuja koneistoja olisi tuolloin jo ollut saatavilla. Myllyn ylläpito vaatii jokakeväisen huollon, jolloin tulvan jäljet siivotaan ja yleinen kunto tarkistetaan. Mylly on edelleen toimintakuntoinen ja se selviytyy monista vanhoista tehtävistään. Kivillä jauhetaan viljaa edelleen jauhoiksi ja pärehöylä sylkee edelleen päreitä. Aikoinaan myllyä käytettiin myös väkivasaran voimanlähteenä. Viimeksi mylly on kunnostettu talkoovoimin vuonna 2004.

Petäjän mylly

petajaPetäjän mylly on Lestijoen vanhin mylly. Nykyinen rakennus on 1700-luvulta ja mylly on edelleen toimintakuntoinen. Myllyä ylläpidetään ja huolletaan vuosittain.
Petäjän myllyn kulttuurihistoriallista arvoa vaalii Petäjän myllyseura. Petäjän myllylle järjestetään tutustumiskäyntejä ja opastuksia sopimuksen mukaan.

Sijainti: Petäjänkoski, Petäjäntie, Kannus
Avoinna: Sopimuksen mukaan
Tiedustelut: Petäjän myllyseura / Jouko Mäki-Petäjä

meidan_museo_logo_pitka

khrm_pieni_rajattu2rieskaleader-kuvalinkkipirityiset-kuvalinkkieu_logo2

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s