Mäkiraonmäen museokeskus

Kirjurin tupa

Kirjurintupa

Oskari Tokoi kertoo Lapsuuteni muistoja II -kirjassa Matti Ekistä, tämän Loviisa-vaimosta ja pariskunnan mökistä Mäkiraonmäen korkeimmalla kohdalla, Sämpilän Jaakon ja Aapanpoikain talojen takana. Matti kuvataan kirjassa kookkaaksi ja ryhdikkääksi mieheksi, jota Loviisa suuresti kunnioitti.

Matin ja Loviisan mökki, joka pienuutensa tähden jäi Mäkiraonmäen kookkaiden talonpoikaistalojen varjoon, ei ollutkaan mikä tahansa rakennus. Kuntalaiset olivat rakentaneet tuvan, loukkokamarin ja porstuan sisältävän mökin virka-asunnoksi jahti- ja siltavouti Matti Ekille. Viranhaltija otti asunnon käyttöönsä helmikuussa 1869.

kirjurintupa_pieni_1950

Kirjurintupa valkoiseksi rapattuna. Kuva 1950-luvulta.

Tokoi on kuvannut tupaa ja sen huonekaluja seikkaperäisesti: ”Pienuudestaan huolimatta Matti Ekin asunto oli aistikas ja puhdas, mistä vaimo Loviisa piti hyvän huolen. Siinä ei oikeastaan ollut muuta kuin yksi huone, jossa oli kolme ikkunaa ja peräikkunan alla Matin kirjoituspöytä. Keskilattian suurimman tilan otti pitkäjalkainen keinutuoli, jossa Matti usein keinutteli. Loukkokamari oli heidän makuuhuoneena. Kamari oli niin ahdas, että pieni kakluuni ja ainoan ikkunan alla oleva suurehko arkku sekä peräseinälle sijoitettu sänky täyttivät melkein koko huoneen. Porstua oli vieläkin pienempi, sillä kaikki tarvittava tila oli varattu tämän kunnan ainoan kruunun virkamiehen työhuoneeksi.”

Edelleen Tokoi jatkaa: ”Työpöytänsä ääressä Matti pääsi oikeaan arvoonsa. Hänen työpöytänsä olikin tavallista leveämpi. Pöydän alla oli useita laatikoita, joissa hän säilytti papereitaan. Sivuseinällä oli penkki, jossa asiakkaat tavallisesti saivat istua, sillä Loviisa hallitsi takkapenkin puolta ja vasemmassa peränurkassa olevaa astiahyllyä. Oikeassa peränurkassa oli vielä nurkkakaappi ja peräseinällä seinäkello. Päältäpäinkin pieni tupa oli puhtaan ja arvokkaan näköinen. Se oli maalattu kirkkaan punaiseksi ja ikkunain ja nurkkien leveät vuorilaudat olivat puhtaan valkoiset.”

Matti, Matts Andersson Ek, oli syntynyt Kälviällä vuonna 1836. Hänen isänsä oli entinen ruotusotamies Anders Eriksson Ek ja äitinsä Anna Johansdotter. Matti kuului Kannukseen muutettuaan harvalukuiseen kirjoitustaitoisten joukkoon. Varsinaisen virkansa hoidossa, käräjille kokoontuneiden virkamiehien palvelussa ja avustuksessa sekä järjestyksenpidossa, hänen luku- ja kirjoitustaidollaan ei ollut käyttöä. Mutta palvelusvuosien karttuessa Matin taidot pääsivät esiin ja hänet palkattiin Kannuksen ensimmäiseksi kunnankirjuriksi. Samalla hän oli suosittu kauniin käsialan omaavana erilaisten velkakirjojen, perukirjojen, kauppakirjojen yms. tekijänä.

kirjurintupa-2_pieni  kirjurintupa1_pieni

Syksyllä 2016 Matin ja Loviisan aikoinaan asuttama rakennus päätyi lahjoituksen myötä kotiseutuyhdistys Kannus-Seura ry:lle. Seuran tarkoituksena on palauttaa mökki mahdollisimman lähelle alkuperäistä asuaan, joka edellä olevan kuvauksen perusteella on hyvin mahdollista.

Eeva Vihanta
Eero Hanni

Mäkiraonmäen museokeskus

makiraonmaki2Mäkiraonmäki on entinen Kannuksen kirkonkylän keskus. Museo- ja kulttuurikeskuksen rakennukset muodostavat alueelle merkittävän kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kokonaisuuden.
Kotiseutumuseona toimiva viljamakasiini rakennettiin 1856, ja siellä sijaitsee elinkeinoja, käsitöitä ja kirkkoa kuvaava näyttely. Kannuksen kotiseutumuseon talonpoikaista asumista kuvaava näyttely on alueen vanhimmassa rakennuksessa, Joosepin talossa.
Museokokonaisuuteen kuuluu myös tyypillinen, 1800-luvulla rakennettu keskipohjalaistalo, Aapan tupa, jossa toimii kesäkahvila. Työväentalo, Topiantalo, Kuntala, Kirjurin tupa, Tuulimylly ja aitat ovat osa Mäkiraonmäen tunnelmallista perinneympäristöä.

Sijainti: Mäkiraonmäki, Mäkiraontie 1, 69100 Kannus
Avoinna: Kesä-heinäkuussa 5.6.-28.7. ma–pe klo 14–19, Aapan tuvan kahvilan ollessa avoinna
Muina aikoina tilauksesta p. 044 2403821 / Kannuksen 4H
Liput kahvilasta: aikuiset 2€, lapset 1€ lapset (7–15), ryhmät (yli 10 hlö) 1€/hlö
Kesäkauden ulkopuolella sopimuksen mukaan.
Tiedustelut: Kannuksen kaupunki / kulttuuritoimenohjaaja Sirkka Laurila, puh. 044 4745 238

Mäkiraonmäen museokeskus on museopassi-kohde

meidan_museo_logo_pitka

khrm_pieni_rajattu2rieskaleader-kuvalinkkipirityiset-kuvalinkkieu_logo2

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s