Lestijärven kotiseutumuseo

Discoland

discoland

Discolandin muotoutuminen yhdeksi maakunnan keskeisimmistä tanssi- ja keikkapaikoista alkoi 1970-luvun alussa, kun rantapaviljongin omistaneen Lestijärven Kiiston hallitus teki päätöksen tanssipaikan toiminnan uudistamisesta. Koska laadukkaisiin orkestereihin ja aktiiviseen keikkatoimintaan panostaminen vaati toimivat puitteet, vanha paviljonki remontoitiin ja sen yhteyteen suunniteltiin uusi discorakennus tanssi- ja ravintolatiloineen. Uudistetun tanssipaikan nimikilpailun voitti ”Discoland”, joka kuvasi paikan modernia ja nuorekasta ilmettä.

Discoland 1 kuva Pirkko Oksanen
Jäähyväiset sunnuntaiaamuna, kuvassa vas. Sinikka Hakola, tuottaja Harald Sundberg, Liisa Patana, Heikki Hietamies, Helena Hjelmroos ja Pirkko Oksanen. Kuva: Pirkko Oksanen

Musiikillisesti Discoland palveli sekä iskelmätanssien että kevyen musiikin ystäviä, ja parhaina iltoina tanssit järjestettiin sekä vanhalla että uudella puolella. Lähes 60 vuotta kestäneen aktiivisen musiikkitoiminnan aikana Discolandin lavalle nousi moni maamme tunnetuimmista artisteista ja yhtyeistä: lavalla nähtiin niin Katri-Helena, Tapani Kansa, Erkki Junkkarinen, Juice Leskinen, Armi ja Danny, Paula Koivuniemi, Matti ja Teppo, Hurriganes, Dingo, HIM kuin Eppu Normaali. Lisäksi Discolandissa esiintyi myös ulkomaisia artisteja.

Discoland 2 kuva Pirkko Oksanen
Kahvimaijana Discolandissa työskennellyt Pirkko Oksanen tapasi Heikki Hietamiehen keikalla. Kuva: Pirkko Oksanen

Discoland tunnettiin vuosikymmenten ajan yhtenä maakunnan kuumimmista menomestoista, jonne etenkin alueen nuoriso kokoontui tanssimaan ja juhlimaan pitkienkin matkojen päästä. 1970-luvulta 1990-luvulle kestäneellä tanssilavojen kultakaudella Discoland houkutteli tapahtumailtoinaan säännöllisesti 1200–1300 kävijää.

Yleisöennätys koettiin vuonna 1994, kun keikalle saapui yli 3000 henkeä paikalle vetänyt Kummeli. Vuonna 1991 Lestijärven Kiisto palkittiin Vuoden huvijärjestäjänä, mikä kertoo Discolandin olleen merkittävä, ohjelmistoltaan monipuolinen huvipaikka, jonne tultiin mielellään sekä esiintymään että viihtymään. 2000-luvulla Discolandin tanssitoiminta alkoi vähitellen heikentyä. Tällä hetkellä tyhjillään oleva, huonoon kuntoon päässyt tanssipaikka on purku-uhan alla.

Lestijärven kotiseutuyhdistyksen Discoland-muistelu laajentaa juhlavuoden esinetarinahaasteen kokoelmaesineistä paikallisten ilmiöiden tarinoihin, sillä tuhannet tunteikkaat ja elämänmakuiset muistot nostalgisesta tanssi- ja keikkapaikasta elävät edelleen.

Muistatko Discolandin?
Kirjoita ja kommentoi, jätä jälki tarinallasi!

Lestijärven kotiseutuyhdistyksen kotisivut: Lestijärven kotiseutuyhdistys

Lestijärven kotiseutumuseo

lestijarviLestijärven kotiseutumuseoalue käsittää 1780-luvulla rakennetun päärakennuksen sekä useita erilaisia aitta- ja varastorakennuksia. Talossa asuttiin 170 vuotta, jonka jälkeen isäntänä ollut Oiva Lappi lahjoitti rakennuksen Lestijärven kotiseutuyhdistykselle. Kotiseutuyhdistys julkaisee vuosittain ilmestyvää Lestin Mutti -kotiseutulehteä ja järjestää joka kesä kotiseutupäivät.
Museon kokoelmat koostuvat pääosin paikallisesta talonpoikaisesineistöstä sekä metsätyöperinteeseen ja käsitöihin liittyvästä välineistöstä. Kesäisin museossa toimii kotiseutuyhdistyksen kesäkahvila ja esillä on vuosittain vaihtuva teemanäyttely.

Sijainti: Lestijärven kotiseutumuseo, Rantatie 2, 69440 Lestijärvi
Avoinna: Arkipäivisin kesäkaudella juhannuksesta 26.6.–4.8.2017, tapahtumia Lestiviikolla (vko 27)
Kesäkauden ulkopuolella sopimuksen mukaan.
Tiedustelut: Lestijärven kotiseutuyhdistys / Noora Lappi, noora.lappi@lestijarvi.fi

Lestijärven kotiseutumuseo on museopassi-kohde

meidan_museo_logo_pitka

khrm_pieni_rajattu2rieskaleader-kuvalinkkipirityiset-kuvalinkkieu_logo2

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s