Lautamiehentalo

Lelut

puuhevonen-5

Lautamiehentalo on esimerkki kaustislaisesta rakennuskulttuurista. Perimätiedon mukaan talo rakennettiin vuoden 1756 vaiheilla Puumalan kylään Perhonjoen rannalle. Talo siirrettiin nykyiselle paikalleen 1700–1800 luvun vaihteessa, silloin juuri valmistuneen Kokkola–Lintulahti maantien varrelle. Lautamiehentalo on alueen parhaiten säilynyt kokonaisuus pihoineen (kartano) ja perinteisine ulkorakennuksineen.

Vielä 1900-luvun alussa paikalla oli kuuden talon ryhmä laajoine piha-alueineen ja lukuisine ulkorakennuksineen. Tästä ainutlaatuisesta rakennuskeskittymästä on ajan kuluessa poistunut suurin osa. Perinteellisessä asussa on jäljellä enää kolme taloa.

14 Lapsia leikkim+ñss+ñ Kaustisella Kper
Lapsia leikkimässä Kaustisen kirkonkylällä 1950-luvulla.
Kuva: Kansanperinteen arkisto, Tampereen yliopisto, Kaustinen/0126, kuvaaja Erkki Ala-Könni.

Lautamiehentalossa on pidetty 1800-luvulla käräjiä. Lähistöllä sijainnut Piiskausmänty toimi osalle tuomituista tuomion täytäntöönpanopaikkana. Vuonna 1879 talossa aloitti Kaustisen ensimmäinen yksityinen kansakoulu. Lautamiehentalossa on värvätty arvan vedolla sotaväkeä, pidetty maakauppaa sekä nahkurin verstasta. Naapuritalossa Kaustisen ensimmäistä postia piti Olga Puumala. Kaustisen Säästöpankki perustettiin ja toimi näiden talojen suojissa.

Kaustislainen tunnetaan laajasti hyvinkin laihialaisiin verrattavasta nuukuudestaan. Kaustislainen on visu. Monesta kaustislaisesta sanotaan, että ”on niin visu, että oikhen kitisee”. Visuus näkyy talon historiassa esimerkillisellä tavalla. Kaustisen ensimmäinen rahalaitos, Säästöpankki aloitti toimintansa Lautamiehentalossa. Pankki oli aluksi auki vain yhtenä päivänä kuukaudessa, mutta talon muu toiminta takasi varmasti avoimia ovia myös muulloinkin palveluja tarvitseville.

Sivistys ja sivistäminen olivat lähellä lautamiesten sydäntä. Viimeinen suvun lautamies Heikki Gabriel Puumala oli perustamassa Kaustiselle kansakoulua. Epäluulojen haihduttua vuonna 1879 hanke toteutui ja yksityinen kansakoulu saatiin käyntiin Lautamiehentalossa. Tältä ajalta on talossa säilynyt, ilmeisesti Känsälän harmonimestarin, valmistama urkuharmoni.

Lautamiehentalon viimeinen asukas Anna Rakel Paavola (1914–1998) testamenttasi omaisuutensa Syöpäsäätiölle, joka puolestaan lahjoitti talon irtaimistoineen Kyläsavut ry:lle vuonna 2000. Yhdistys on korjannut taloa vuodesta 2002 lähtien erilaisten hankkeiden, avustusten ja talkootyön avulla. Yli 3000 talkootyötunnin jälkeen talon kokoontumistilat aputiloineen voitiin ottaa käyttöön vuoden 2005 alusta.

Nykyään Lautamiehentalo on kotiseutukeskus, jossa perinnettä säilytetään, tallennetaan ja esitellään. Lautamiehentalon esineistön helmiä ovat kaustislaisesta lastenkulttuurista kertovat esineet, muun muassa puinen hevonen sekä Hagströmin valmistamat lastenkengät.

puuhevonen 1

hagstrom-kengat

Lisätietoa:
Lautamiehentalon historiaa

Lautamiehentalo

lautamiehen taloLautamiehentalo sijaitsee vanhan valtatie 13 läheisyydessä Kaustisen Puumalan kylässä. Se on malliesimerkki kaustislaisesta talonpoikaisrakentamisesta.
Lautamiehentalo siirtyi talon viimeisen asukkaan Anna Rakel Paavolan tekemällä testamentilla Syöpäsäätiölle, joka lahjoitti talon rakennuksineen ja irtaimistoineen Kyläsavut ry:lle syksyllä 2000. Talon kunnostaminen alkoi vuonna 2002 syystalvella ja entisöintiprojekti valmistui keväällä 2005. Kyläsavut ry vuokraa Lautamiehentaloa erilaisten tilaisuuksien ja kokouksien käyttöön.

Sijainti: Puumalantie 167, 69600 Kaustinen
Avoinna: Sopimuksen mukaan
Tiedustelut: Kyläsavut ry / Matti Mustajärvi, mattimu(at)kaustinen.fi

meidan_museo_logo_pitka

khrm_pieni_rajattu2rieskaleader-kuvalinkkipirityiset-kuvalinkkieu_logo2

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s