Kraatari

Singer-ompelukone

img_4659_juhon_singeri

img_4690_esittelykyltti

Elias (1824-1894)  ja Maria Wirkkala olivat Kaustisen Virkkalan kylässä asuva pariskunta, joilla oli viisi lasta. Elias oli Vanhantalon isäntä ja harjoitti mm. kärrynpyörien valmistusta, jonka taidon hän oli perinyt jo isoisältään. Vanhassa talossa oli jo 1800-luvun alussa ollut kolmisenkymmentä ihmistä töissä, koska kärrynpyörien kysyntä oli kasvanut mm. sotilaallisiin tarkoituksiin.

Eliaksen ja Marian perinnönjako meni siten, että vanhin lapsista, Leena-Kaisa sai osan tilasta yhdessä aviopuolisonsa Joonas Wirkkalan kanssa pienen osan ja heille rakennettiin talo nälkävuosien aikana 1868. Sittemmin tämä talo sai nimekseen Kraatari, sen jälkeen kun Joonas ja Leena-Kaisa olivat muuttaneet kuuden lapsiensa kanssa Amerikkaan 1890.

Vanhin Eliaksen pojista, Juho Wirkkala syntyi 1855. Juho sai perinnökseni räätälinopin, hänet siis koulutettiin räätäliksi ja muistitietojen mukaan Juho oli jo 12-vuotiaana ”täysinoppinut kraatari”.

Harjoitettuaan myös maanviljelystä Juho päätti käydä Amerikassa tienestissä ja oli Nasellessa Washingtonissa viiden vuoden ajan 1883-88. Matkallaan hän hankki sen verran rahaa, että sai ostetuksi Singer-merkkisen ompelukoneen, jonka toi mukanaan Kaustiselle. Juho osti sisareltaan ja langoltaan Kraatarin talon ja ryhtyi tällä Kaustisen ensimmäisellä ompelukoneella kraataroimaan ihmisille vaatteita.

Juho Wirkkala meni naimisiin Anna-Liisa o.s. Kentalan kanssa 1889 ja perheen ensimmäinen poika, Ilmari syntyi 1890. Ilmarista kasvoi Kokkolan Suomalaisen yhteiskoulun ja Helsingin taidekoulun kautta taitelija ja kuvanveistäjä sekä myöhemmin Suomen ensimmäinen hautausmaa-arkkitehti. Ilmari Wirkkala oli tuottelias ja monipuolinen taiteilija, joka teki pitkälti toista sataa sankaripatsasta suomalaisille kirkkomaille ja laati yli 1300 piirustusta ja suunnitelmaa hautausmaille kaikkialle Suomessa.

Juho Wirkkala kuoli 1926. Hänen graniittisessa hautapaadessaan vanhalla Holminiemen hautausmaalla on Kaustisen ainoa korkokuva. Sen teki poika Ilmari.

Juhon toinen poika, Otto Wirkkala, jatkoi kraatarin ammattia ja asui taloa kuolemaansa saakka 1966. Hän hankki uusia ompelukoneita ja vanha, Juhon hankkima Singer lahjoitettiin aikanaan Kaustisen kotiseutuyhdistykselle.

Vanhalla koneella ehtivät opetella ammattiaan muutamat muutkin kaustislaiset kraatarit. Kraatarin talossa harjoitettiin siis tätä hienoa käsityöammattia lähes 80 vuoden ajan.

wsv-kraatarilta-vuosisadan-vaihteessa

Tässä kuvassa on kraatari Juho Wirkkala Kaustisella kotinsa pihalla yhdessä vaimonsa Anna-Liisan ja neljän lapsensa kanssa sekä naapurin kyläläisiä. Juho on tuonut pihalle kuvaan Singer-merkkisen ompelukoneensa, jonka hän oli ostanut Amerikasta 1880-luvulla. Juho oli syntynyt 28.1.1855 ja palasi Ameriikasta kotiinsa 1889 täysin oppineena kraatarina. Valokuva on noin vuodelta 1906. Perhe kuvassa: Juho Wirkkala (1855-1926), Anna-Liisa Wirkkala os. Kentala, Josefiina Wirkkala (1898-1907), Antti Wirkkala (1900-1910), Wäinö Wirkkala (1902-1918), Esteri Wirkkala (1904-1916)

Singer on edelleen Kaustisen kotiseutumuseossa ja se siirretään kesällä 2017 uuteen Kraatariin, kuvassa olevaan rakennukseen, jota parhaillaan kunnostetaan museo- ja kotiseututaloksi.

Teksti: Pekka Kivelä
Virkkalan Perinneseuran puheenjohtaja

Kraatari

kraatariKraatari perustuu Juho ja Otto Wirkkalan kraatariammateille ja -perinteelle. Vuonna 1868 rakennettu hirsitupa siirrettiin nykyiselle paikalleen syksyllä 2016. Rakennus on kunnostettu perinteisin menetelmin vanhaa kunnioittaen 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alkuvuosikymmenten tyyliin.
Museo esittelee Wirkkalan suvun taiteellista perintöä sekä Ilmari Wirkkalan elämäntyötä. Esillä on myös vanhaa kraatarin eli räätälin ammattivälineistöä sekä paikallishistoriaan, käsityöperinteeseen ja siirtolaisuuteen liittyvää esineistöä.

Sijainti: Kraatarinpolku 2, 69600 Kaustinen
Avoinna: Kesällä 2017:
10.6.–11.8.2017, ti–pe klo 10–18,
Kansanmusiikkifestivaalien aikana avoinna myös la–su 15.–16.7.
Kesäkauden ulkopuolella sopimuksen mukaan.
Tiedustelut: Virkkalan perinneseura, virkkalaseura(at)gmail.com / Pekka Kivelä, puh. 0500 500928

Kraatari on museopassi-kohde

meidan_museo_logo_pitka

khrm_pieni_rajattu2rieskaleader-kuvalinkkipirityiset-kuvalinkkieu_logo2

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s