Kannuksen koulumuseo

Kahden puolen pulpetti

pulpettitekstikyltti-pulpetti

Kansakoulun perustamisesta Kannukseen päätettiin ensimmäisen kerran kuntakokouksessa 23.1.1869, vajaa kolme vuotta aikaisemmin annetun kansakouluasetuksen jälkeen. Kouluylihallitus myönsi luvan Kannuksen ensimmäisen opettajan palkkaamiseen helmikuussa 1870, ja saman vuoden kesällä päätettiin kansakoulun rakentamisesta. Koulun rakentamisesta ei ole säilynyt tarkkaa tietoa, mutta oletettavasti Ylikannuksen kylästä ostettiin koululle rakennus, joka purettiin ja siirrettiin uudelle paikalleen Jokelan perintömaalle lähelle kirkkoa ja Mäkiraonmäellä sijaitsevaa kauppakeskusta. Rakennus valmistui vuonna 1872, ja Ylikannuksen ylhäisempi kansakoulu aloitti toimintansa syksyllä 1873. Kannukseen perustettu koulu oli tällöin Suomen pohjoisin kansakoulu.

2 Koulumuseo Vuonna 1873 toimintansa aloittanut Kannuksen kirkonkylän alakansakoulu Kuva Kannuksen kotiseutuarkisto
Vuonna 1873 toimintansa aloittanut Kannuksen kirkonkylän alakansakoulu. Kuva on vuodelta 1912 ja luultavasti Arne Forsmanin ottama. Kuva: Kannuksen kotiseutuarkisto.

1870-luvulta peräisin oleva kahden puolen avautuva pulpetti on Kannuksen koulumuseon kokoelman vanhin esine. Pulpetin on valmistanut tuntemattomaksi jäänyt pitäjänpuuseppä Ylikannuksen seurakunnan ylhäisemmän kansakoulun ensimmäiseen ja perustamisaikanaan ainoaan luokkahuoneeseen. Pulpetti on ollut käytössä oletettavasti jo heti koulutyön alettua vuonna 1873. Kannuksen ensimmäisenä opettajana toimi Tyrväältä kotoisin oleva Karl Ferdinand Bergroth (1852–1896). Bergroth oli Kannuksen ainoa opettaja yli 20 vuoden ajan. Opettajan tehtävien ohella Bergroth toimi kunnassa muun muassa vakuutusasiamiehenä,kunnankirjurina sekä piirijaoston hoitajana.

Pulpetit eri aikakausilta kertovat omaa tarinaansa. Koulumuseon pulpettiharvinaisuus on tullut museon kokoelmiin Tainiolan tilan kaupassa vuonna 1906 koulun ensimmäisen opettajan Karl Ferdinand Segerströmin leskeltä. Tila on todennäköisesti ostettu aikaisemmin kuntakokouksen puheenjohta, kauppias J.P. Sahlgrenilta. Koulumuseolle pulpetin lahjoittivat Anna-Liisa Klapuri ja Mikko Tainio 10.12.2013, ja sen ovat entisöineet talvella 2004 Eero Korpela, Veikko Haapalehto ja Aimo Kiviniemi.

Kannuksen koulumuseo on erikoismuseo, jonka esineet on kerätty paikkakunnan eri kouluista. Paikallista koulunkäynnin historiaa esittelevä museo avattiin yleisölle vuonna 2004 Kannuksen yhteiskouluna toimineen monitoimitalon tiloihin. Nykyään koulumuseon esineistöstä koostettu näyttely on esillä Mäkiraonmäellä Aapan tuvassa.

Kannuksen koulumuseo

koulumuseoKannuksen koulumuseo on erikoismuseo, jonka esineet on kerätty paikkakunnan eri kouluista. Koulumuseon esineistö kertoo koulunkäynnistä Kannuksessa, muun muassa opetusvälineistöä, koulukalusteita sekä oppikirjoja eri vuosikymmeniltä. Museon vanhin esine on erikoinen sivusta aukeava pulpetti 1870-luvulta.
Paikallista koulunkäynnin historiaa esittelevä museo avattiin yleisölle vuonna 2004 Kannuksen yhteiskouluna toimineen monitoimitalon tiloihin. Nykyään koulumuseon esineistöstä koostettu näyttely on esillä Mäkiraonmäellä Aapan tuvassa.

Sijainti: Aapan tupa, Mäkiraonmäki, Mäkiraontie 3, 69100 Kannus
Avoinna: Aukioloajat kesällä 2017 ma–pe klo 14–19, Aapan tuvan kahvilan ollessa avoinna
Muina aikoina tilauksesta p. 044 2403821 / Kannuksen 4H
Tiedustelut: Kannuksen kaupunki / kulttuuritoimenohjaaja Sirkka Laurila, puh. 044 4745 238

Koulumuseo on osa Mäkiraonmäen museokeskusta, joka on museopassi-kohde

meidan_museo_logo_pitka

khrm_pieni_rajattu2rieskaleader-kuvalinkkipirityiset-kuvalinkkieu_logo2

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s