Häkkilän museo

Murha-ase

img_5080_ase_numerointi
Häkkilän museon kokoelmiin luetteloitu murha-ase. Kuva: Anna Kouhia

Häkkilän kotiseutumuseon kokoelmaan lukeutuva ruosteinen pistooli liittyy loppuvuonna 1915 Toholammilla sattuneeseen traagiseen murhatapaukseen. Hirmuteon suoritti Multialta Toholammille muuttanut Oskari Lehtinen, joka surmasi vaimonsa ja appiukkonsa kotonaan Oikemuksessa. Tämän jälkeen Lehtinen sytytti palamaan talonsa piharakennuksineen ja pakeni paikalta. Tekijä löydettiin myöhemmin kuolleena viiden kilometrin päästä niin ikään tahallisesti palamaan sytytetyltä metsäkämpältä. Tuhoutunutta kämppärauniota alettiin tapauksen jälkeen kutsua Lehtisen kämpäksi.

Kuva 1 Toholammin murhapoltto otsikko Suurpohja 02_11_1915
Uutisotsikko Suurpohjan Kaiku -lehdessä 2.11.1915

Kerrotaan:
”Oskari Lehtinen, kotoisin Multialta, asui Toholammin Oikemuksella vaimonsa kanssa 1900-luvun alkupuolella – – tuliko mustasukkaisuusdraama, hän hermostui ja tappoi vaimonsa, joka odotti lasta. Tämän jälkeen poltti navettansa sekä asuntonsa ja lähti kiireesti karkuun juoksemaan metsään. Välillä oli talo, jonka koira tuli haukkumaan; mies ampui koiran ampuen vielä taloonkin päin. Talossa oli suojauduttu maaten lattialla. Tästä mies jatkoi matkaansa syvemmälle metsään pysähtyen vasta viiden kilometrin päässä olevalle metsäkämpälle.”

img_5077_revolverin_rulla
Häkkilän museon kokoelmiin luetteloitu murha-ase. Kuva: Anna Kouhia

”Vainaja vietiin kirkon vieressä olevaan huoneeseen, jossa jäätynyttä ruumista sulattaa Miinan Kalle. Huone syttyy palamaan. Tapahtuman aikaan 8-vuotias poika näki että noin 300 metrin päässä kirkon vieressä palaa, hän juoksi paikalle. Huoneen ovi aukesi mies kantaa ruumista sylissään, [poika] säikähtää näystä niin, ettei tohtinut mennä pitkään aikaan pimeässä yksin ulos.
[Myöhemmin, sama tapahtumaa todistanut poika] sanoi, ”kyllä tästä tapahtumasta puhuttiin kauan pitäjällä. Raakasta murhasta, rakennustensa ja kämpän polttamisesta, vielä kun kirkon vieressä oleva pieni rakennuskin paloi ruumista sulatettaessa, että se sopi arkkuun”.

Vuosien saatossa tarina on muuttunut kerrokselliseksi, ja siihen on sekoittunut eri kertojien ääniä. Moniäänisyydestä huolimatta raa’asta kaksoismurhasta kerrottu tarina on monilta osin hämmästyttävän ristiriidaton aikalaisuutisoinnin kanssa.
Toholammin murhatapaukseen liittyy monia lähes synkkiä käänteitä, viimeisenä niistä lähes uskomaton tarina aseen löytymisestä ja päätymisestä Häkkilän museon kokoelmiin. Suullisessa perinteessä kerrottu tarina päättyy pojan muistoihin, värittyen lamppilaisen kertojamestari Leander Nisulan tarinalla murha-aseen hautaamisesta Oskari Lehtisen mukana loppuvuonna 1915.

”Tuli hautaustilaisuus, josta kertoo Leander Nisula: kun arkku laskettiin hautaan, niin hänelle oli [talon, nimi poistettu] isäntä antanut pistoolin, hän heitti sen arkun päälle että kolina vaan kuului, ja sanoi ”vie työkaluskin mennessäsi”. Samoin kertoo myöhemmin edelleen tapausta todistanut poika.”

Kuva 2 Toholammin kirkko K.H.Renlundin museo - Keski-Pohjanmaan maakuntamuseo Lohtajan kotiseutumuseo
Toholammin kirkko, jonka kivimuurissa murha-ase oli piilossa vuosikymmeniä.
kuva: K.H. Renlundin -museo – Keski-Pohjanmaan maakuntamuseo/ Lohtajan kotiseutumuseo

Kertomus jatkuu vuonna 1949, kun Lehtisen mukana haudattu ase löytyy kirkkomaasta:
[Haudankaivaja, nimi poistettu], tuttu mies, kaivoi hautaa, menin [ii] puhuttelemaan kenelle teet siihen hautapaikkaa, hän sanoi ”[nimi poistettu] emännälle Oikemukselta”, elettiin vuotta 1949. [Haudankaivajan] ollessa kaivamassa haudan pohjalla kaivetun haudan sivu mulistui, niin sieltä tuli esiin rautainen esine, joka selvisi pistooliksi. Tämä ase oli kauan kirkon kiviaidan raossa, nyt se on Häkkilän museossa. – –

ase_pieni
Häkkilän museon kokoelmiin luetteloitu murha-ase. Kuva: Anna Kouhia

Nykyään Häkkilän kotiseutumuseon esinekokoelmaan kuuluva murha-ase oli kadoksissa yli kolmekymmentä vuotta, sillä se haudattiin Lehtisen mukana kirkkomaahan vuonna 1916. Ase löytyi uudestaan haudankaivuutyön yhteydessä vuonna 1949 läheltä Lehtisen hautaa. Tämän jälkeen ase oli vuosia piilossa kirkon kiviaidan raossa, josta se viimein arkistoitiin osaksi Häkkilän kotiseutumuseon esinekokoelmaa vuonna 2005.

Kirjoitetun ja kerrotun kietoutumat vuosisadan takaisessa murhatarinassa

Häkkilän museo

hakkilaHäkkilän museokokonaisuus koostuu neljästä rakennuksesta. Häkkilän kansakoulu eli nykyinen kylätalo vuodelta 1929, missä on opettajan asunnon puolella pidetty näyttelyitä. Rakennus on ostettu Kerttulan kylältä, taidemaalari professori Albert Gebhardilta, jonka syntymäkoti rakennus oli. Pihapiirissä Häkkilän mäen koillisrinteessä on kolme Häkkilän museon museorakennusta, joista vanhin on pieni yksikerroksinen aitta vuodelta 1712. Sen vieressä on isompi aitta on vuodelta 1769 sekä kolmiosainen luhtirakennus vuodelta 1781. Rakennukset sijaitsevat mäkirinteessä kesäteatterin katsomon yläpuolella.
Museokokoelmien perustana on kauppias Anton Kaattarin ja kansakoulunopettaja Katri Pajusen keräämä kulttuurihistoriallinen esineistö. Lisäksi kokoelmiin kuuluu kouluesineistöä sekä esihistoriallista esineistöä.

Sijainti: Häkkilän kylätalo, Kirkkojärventie 156, 69300 Toholampi
Avoinna: Kesäkaudella 2017 kesäteatteriesitysten aikana 7.-23.7., muulloin sopimuksen mukaan.
Tiedustelut: Toholammin Museoyhdistys ry / Jukka Lintilä, puh. 06 886726

Häkkilän museo on museopassi-kohde

meidan_museo_logo_pitka

khrm_pieni_rajattu2rieskaleader-kuvalinkkipirityiset-kuvalinkkieu_logo2

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s