Eskolan Metsäratamuseo

Paloämpäri

paloampari

Eskolan metsärata, Pikkurata, oli metsähallituksen liki seitsemänkymmentä kilometriä pitkä kapearaiteinen puunkuljetusrautatie, jota pitkin kuljetettiin vuosien 1920 – 1961 aikana yli kaksi miljoonaa kuutiometriä puuta. Rata sijaitsi pääasiassa Sievin alueella, mutta osittain myös Kannuksen, Toholammin, Lestijärven ja Reisjärven alueella. Kannuksen Eskolassa oli metsäradan konttori, veturitalli, korjauspaja, saha, käpykaristamo ja taimitarha. Eskolassa Pikkurataa pitkin kuljetettu puutavara lossattiin pikkujunien vaunuista VR:n vaunuihin.

Pikkuradalla oli neljä veturia: Ykkönen, Kakkonen, Kolmonen ja Franko. Niiden polttoaineena oli pääasiassa puu. Puupolttoaineen ongelma oli, että veturien piipuista sinkoili kipinöitä radanvarren metsiin.

1 Eskola Metsäradan palovahti Kuva Sievin kotiseutuarkisto
Kesäaikaan metsäradan palovahti lähti noin 15 minuuttia junan lähdön jälkeen tarkastamaan, ettei veturin kipinöistä syntynyt tulipaloa. Kuva on otettu Lestin haaran varressa Särkijärvellä 1950-luvulla.  Kuva: Sievin kotiseutuarkisto. Alkuperäisen kuvan omistaja Ellen Kuoppala, Sievi.

Niinpä kesän kuivina kausina veturin perään lähti noin varttitunnin kuluttua palovahti resiinalla. Hänen tehtävänsä oli tarkkailla mahdollisia palonalkuja ja sammuttaa ne. Paloämpäri oli tärkeä kapistus. Sillä palovahti saattoi koukata sammutusvettä ojista, luolista., lähteistä ym. vesipaikoista.

Teksti ja kuva: Eskolan Metsäratamuseo / Eskolan Kyläyhdistys ry

Eskolan kylän kotisivut:
Eskolan kylä

Arto Ojakankaan Metsäratasivusto:
Eskolan metsärata

Eskolan Metsäratamuseo

EskolaEskolan Metsäratamuseo on ainutlaatuinen kulttuurihistoriallinen museokohde, joka esittelee Eskolasta Sieviin ja Lestijärvelle kulkeneen metsäradan, ns. pikkuradan historiaa 1920-luvun alusta 1960-luvun alkuun. Metsäratamuseon pienesineistöä on koottu vanhalle Hanhinevan puukoululle (Koulutie 3) ja suurempia esineitä nykyisin kylätalona toimivan veturitallin (Pinolankuja) vieressä sijaitsevaan museorakennukseen. Kokoelmiin kuluu noin 600 valokuvaa sekä metsäradalla käytettyjä työkaluja ja kuljetuskalustoa.

Sijainti: Koulutie 3, 69150 Eskola
Avoinna: Sopimuksen mukaan
Kesällä 2017 museoon pääsee tutustumaan Avoimet kylät -päivänä 10.6.2017.
Museoon kannattaa tutustua pääasiassa kesäaikaan
Tiedustelut: eskolan.kyla(at)kotinet.com / puhelimitse 044 947 9102.

Eskolan Metsäratamuseo on museopassi-kohde

meidan_museo_logo_pitka

khrm_pieni_rajattu2rieskaleader-kuvalinkkipirityiset-kuvalinkkieu_logo2

Yksi ajatus artikkelista “Eskolan Metsäratamuseo”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s